­

Een hond heeft 42 gebitselementen (volwassen gebit). Deze bestaan uit: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren (valse kies) en 10 molaren (echte kies).

Wanneer gaat een puppy zijn tanden wisselen?

Puppy’s worden zonder tanden geboren. De eerste tandjes van het melkgebit komen door, als ze ongeveer 3-4 weken oud zijn. Hieronder in de tabel zie je een schema waarbij je kunt zien wanneer welke tanden doorkomen. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Ook kun je zien wanneer ze het gebit gaan wisselen.

Tand

Doorbraaktijdstip Melkgebit

Wisseltijdstip Blijvend gebit

Snijtanden 3 - 4 weken 3 - 5 maanden
Hoektanden 3 - 5 weken 5 - 7 maanden
Premolaren 4 - 12 weken 4 - 6 maanden
Molaren   4 - 7 maanden

 

Let goed op of je hond alle tanden goed wisselt. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld tanden van het volwassen gebit niet doorkomen of dat de melktanden blijven staan. Als er melktanden blijven staan, zijn dit meestal de hoektanden of snijtanden. Als dit het geval is moeten deze verwijderd worden door de dierenarts, dit i.v.m. dat de melktand het volwassen gebit aantast

02 ph48     01 ph48
 

Aanwijzingen die kunnen duiden op gebitsproblemen

 • Bruine aanslag op de tanden en kiezen
 • Sterke geur uit de bek
 • Kauwen op één kant van zijn gebit
 • Niet kauwen van hard voedsel
 • Rood tandvlees (evt met bloed erbij)

Kleine hondenrassen hebben vaker last van hun gebit. Dit komt omdat hun bek kleiner is dan bij een grote hond, dus alles zit dichter tegen elkaar aan of staan zelfs scheef in de bek. Ook senioren honden hebben meestal tandplaque/tandsteen.

Wat gebeurt er als uw hond een slecht gebit heeft?

Dit is een proces dat langzaam aan voor problemen gaat zorgen. Hieronder vindt u stapsgewijs hoe dit proces er ongeveer uit ziet.

04 ph48     03 ph48     05 ph48

Wat kunt u zelf doen om het gebit van uw hond gezond te houden?

 • Tanden poetsen (speciale tandpasta en tandenborstel)
 • Speciale kauwstaafjes (niet te veel)
 • Bucco-fresh (poeder voor over het voer)
 • Brokken geven i.p.v. natvoer

 

Wat doen wij als uw dier langst komt voor een gebitsbehandeling?

U brengt uw hond nuchter naar de praktijk (niet eten, wel drinken). Uw hond wordt nog eens extra nagekeken en gewogen. Als alles in orde is wordt uw hond onder algehele narcose gebracht.

Als uw hond goed slaapt, dan gaan wij beginnen aan het schoonmaken van het gebit. Dit gebeurd net zoals bij de tandarts met speciale tangentjes en een apparaat waarmee we ook de kleine/moeilijke plekjes kunnen schoonmaken.

Zodra wij klaar zijn met zijn gebit, is het tijd om uit te slapen. Hoelang dit ongeveer duurt is per hond verschillend. Zodra ze goed wakker zijn, kunt u uw hond weer komen ophalen en heeft hij/zij weer een mooi wit gebit.

06 ph48

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
 • schildpadden, slangen, hagedissen,
 • amfibieën,
 • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­