­

mijtenEr zijn zeer veel verschillende soorten mijten. Veel mijten zijn onschuldig en zullen alleen last geven indien er een allergie voor deze mijten aanwezig is. De onderstaande mijten kunnen wel voor problemen zorgen.

Oormijt:

Zoals de naam al zegt, leven oormijten in het oor. We zien dit vaak bij jonge dieren, maar ook oudere dieren kunnen er last van hebben. De hondjes schudden met de kop, krabben veel aan de oren en hebben veel donkerbruin oorsmeer in de oren zitten. Oormijten zijn vast te stellen met een oorkijker. Door het licht en de warmte zullen de mijten zich in het oor gaan bewegen en zien we hele kleine witte mijten door het beeld heen gaan. We hebben bij ons op de praktijk een speciale oorkijker die we op een computer kunnen aansluiten, zodat u als eigenaar eventueel de mijten kunt zien bewegen.

Oormijten zijn erg besmettelijk voor andere dieren. Indien u een hond met oormijt hebt, is het dus van belang om alle dieren in huis te gaan behandelen.

Omdat pups vanuit het nest regelmatig oormijten meekrijgen controleren wij bij het eerste bezoek altijd de oortjes van uw pup.

Schurftmijt:

Deze mijten graven gangetjes in de huid, waar ze voor veel problemen zorgen. Schurftmijten zijn onder te verdelen in 2 groepen.

  • Sarcoptes: ook wel de echte schurft. Deze mijten kunnen ook tijdelijk overgaan op mensen, hij kan zich echter alleen maar voortplanten op de hond. De mijt is zeer besmettelijk voor andere honden en kan ook een tijdje in de omgeving blijven leven. Dekens, manden, kammen en borstels kunnen dan ook een bron van besmetting voor andere honden zijn. Sarcoptes zien we voornamelijk bij honden die uit het buitenland worden geimporteerd. Sarcoptes geeft ongelooflijk veel jeuk, zelfs zo erg dat de hond gewicht verliest door het heftige krabben. Gelukkig is het goed te behandelen. De klachten van de eigenaar verdwijnen snel als de hond is genezen.
  • Demodex: ook wel puppyschurft. Dit is een schurftmijt die bijna iedere hond normaal met zich meedraagt. Meestal zorgt deze niet voor problemen. Indien het immuunsysteem van de hond (nog) niet optimaal werkt, kunnen de mijten toeslaan. De mijt kan niet naar andere dieren of mensen overgaan. Demodex lijdt meestal tot kale plekken, vooral rond de kop en de poten. Pas als deze plekken gaan ontsteken zullen er ook jeukklachten ontstaan. Demodex op zichzelf is goed te behandelen. Soms is het echter zo dat er ook nog andere problemen de oorzaak zijn van de besmetting met demodex. Als de onderliggende oorzaken niet opgelost worden, bestaat de kans dat de demodex weer terugkomt.

Herfstmijt:

Dit zijn mijten die voornamelijk in Limburg veelvuldig voorkomen. Zoals de naam al aangeeft, concentreren de problemen zich voornamelijk in het herfstseizoen. Dit wil echter niet zeggen dat het op andere tijdstippen niet kan voorkomen.

Vooral tussen de tenen en op de neus zullen deze mijten problemen geven. De mijten geven ontzettend veel jeuk en door het likken en krabben huidontstekingen. Jeukklachten blijven nog een tijdje aanhouden ook al zijn de mijten niet meer op de hond aanwezig.

De mijten zijn oranjekleurig en in principe niet met het blote oog te zien. Mochten er een aantal aan elkaar geplakt zitten, wordt er een oranje bewegende plek zichtbaar.

Ook mensen kunnen klachten krijgen van deze mijt.

Cheyletiëlla:

Ook wel vachtmijt genoemd. Deze mijten graven zich niet in de huid, maar blijven tussen de vacht zitten. Het wordt ook wel wandelende roos genoemd vanwege het schilferachtige uiterlijk. Cheyletiëlla is zeer besmettelijk voor andere dieren en kan ook bij de mensen irritatie veroorzaken. Meestal zorgt deze mijt niet voor heel veel jeuk, maar meer voor een slechte, dorre vacht met veel schilfers en losse haren.

De meeste mijten zijn heel goed te behandelen. Voor advies neem gerust contact op met de praktijk.

 

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­