Er zijn 3 soorten schimmels bij de hond die voor problemen kunnen zorgen:
- Trichophyton mentagrophytes
- Microsporum canis
- Microsporum gypseum
Qua verschijnselen en behandeling lijken ze erg op elkaar.
Schimmel op de hond ziet er uit als een kale schilferige plek. Meestal zijn dit 1 of 2 plekken, maar het kan zich uitbreiden over de hele hond. Vaak gaat dit niet gepaard met veel jeuk. Pas als de plekken gaan ontsteken, zullen er jeukklachten ontstaan. Sommige honden kunnen schimmel met zich meedragen zonder dat zij daar zelf last van hebben. Zij kunnen dan wel andere dieren besmetten.
Ook besmetting vanuit de omgeving is goed mogelijk. Dekens, kammen, borstels en zelfs nagelknippers kunnen ervoor zorgen dat schimmels overgedragen worden op andere dieren.
Als uw hond schimmel heeft, moet hier voorzichtig mee worden omgegaan. De schimmels kunnen namelijk ook mensen besmetten. Bij de mens is dit de veroorzaker van ringworm. Dit zijn ronde rode ringen op de huid. Indien u een ringworm infectie heeft, is het verstandig om ook uw hond te laten controleren, ook als uw hond geen klachten heeft.
Schimmel behandelen is niet heel lastig. Een schimmeldodende shampoo is vaak voldoende om het probleem van de hond aan te pakken. Soms als de klachten ernstig zijn, zullen er aanvullend ook wat tabletten gegeven moeten worden. Als u meerdere dieren in huis heeft, is het verstandig om die ook met shampoo te behandelen ook al hebben zij geen klachten.
Behandelen van de hond alleen heeft geen zin. Schimmels vormen sporen die heel lang in de omgeving kunnen overleven. Als de omgeving niet goed wordt schoongemaakt of de andere dieren in huis niet behandeld worden, kan de hond na de behandeling weer opnieuw besmet kunnen worden. Goed stofzuigen en gebruiken van schoonmaakmiddelen met bleek erin, zal de sporenlast in huis sterk verminderen.