­

cyclus vlooienVlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Vlooien kunnen niet op mensen overleven, maar kunnen best een keer overspringen en een beetje bloed bij u lenen. Mocht uw hond veel last van jeuk hebben en heeft u ook kleine jeukende bultjes (vooral rond de enkels), dan is het goed mogelijk dat er vlooien in huis zijn.

Aangezien een vlo per dag tot 50 eitjes kan leggen, is het verstandig om vlooien actief te bestrijden. Vlooienbeten zijn om te beginnen pijnlijk voor uw hond of kat. De beet geeft jeuk en irritatie: de honden en katten gaan zichzelf krabben of bijten. Vlooien kunnen ook eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat zo’n eitje opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan.

Bovendien zijn sommige dieren allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden en treedt een allergische reactie op. Ook oudere beten worden dan geactiveerd, waardoor een dier enorme jeuk krijgt. Ze krabben of bijten zich dan tot bloedens toe.

Een aantal tips voor vlooienbestrijding:

  • Stofzuig het huis goed, vooral de plekken waar uw hond veel komt en gooi daarna de stofzuigzak in een plastic zak buiten weg.
  • Dweil het huis niet te nat. Warmte en vocht vinden vlooien heerlijk.
  • Kleedjes van de hond wassen op temperaturen hoger dan 60°C of twee dagen in de vriezer bewaren. In de winter eventueel een paar dagen in de vrieskou neerleggen.
  • Gebruik de omgevingsspray op de plekken die niet goed afwasbaar zijn en in de kieren en gaten. Spuit eventueel wat omgevingsspray in de stofzuigerzak of – reservoir om ervoor te zorgen dat de vlooien in de stofzuiger ook gedood worden.
  • Behandel alle dieren in huis tegelijkertijd.

Houd er rekening mee dat bij de bestrijding van vlooien langer duurt dan 1x behandelen. De levenscyclus van een vlo lijkt erg op die van een vlinder. Uit de eitjes komen larfjes, deze larfjes verpoppen zich waarna uiteindelijk een vlo ontstaat. In de cocon kan een pop heel lang overleven en zijn ze erg bestand tegen invloeden van buitenaf. Pas als er voldoende voedsel aanwezig is, zullen de vlooien uit de cocon komen. Over het algemeen bent u zeker drie maanden bezig voordat alle vlooien uit huis vertrokken zijn. En ook dan kunnen ze weer vrolijk binnen komen wandelen.

Voorkomen is dus veel beter dan genezen. Houd ook in het najaar en de winter het ontvlooiingsschema van uw hond goed in de gaten. In deze jaargetijden is het buiten te koud voor de vlooien, maar bij ons in huis is het behaaglijk met de centrale verwaring. In het najaar trekken vlooien massaal de huizen in om daar overlast te bezorgen. Wij zien dan ook hier in de praktijk het hele jaar door problemen met vlooien.

Vlooien zijn overdragers van de lintworm. Indien uw hond vlooien heeft, is het verstandig om ook de ontworming nogmaals te herhalen.

Er zijn veel verschillende vlooienmiddelen in de wereld. Onze assistentes adviseren u graag over de verschillende aanpakken en de beste preventie van dit probleem.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­