­

De meeste pups worden geboren met spoelwormen. Ze worden vaak in de baarmoeder al besmet. Hier is helaas vrij weinig aan te doen. Volwassen honden hebben een bepaalde weerstand tegen spoelwormen, waardoor de ontwikkeling van de spoelworm in de hond tot stilstand kan komen. De larven van de spoelwormen blijven dan wel aanwezig, maar zorgen niet voor problemen en zullen ook niet reageren op de ontwormingsmiddelen. Tijdens de dracht wordt de weerstand van het moederdier iets minder en kunnen de larven zich wel verder ontwikkelen. Via de bloedbaan komen ze dan in de pup terecht. Vanaf een leeftijd van 2 weken kunnen pups dan ook al volwassen spoelwormen in de ontlasting hebben. De eitjes van deze wormen zorgen daarna voor herbesmetting in het nest. Hierdoor is het verstandig om pups en moederdier regelmatig te ontwormen.

Ontwormingschema: op leeftijd van 2-4-6-8-12 weken, daarna op 4-5-6-9-12 maanden leeftijd, daarna 4x per jaar. Indien honden op plekken komen waar de infectiedruk hoog is (dus veel kans op worminfectie), kan ervoor worden gekozen om vaker te ontwormen. Indien er na de ontworming nog wormen in de ontlasting worden gevonden, is het verstandig om 2 weken later de ontworming nogmaals te herhalen.

Het is goed om de drachtige teef te ontwormen.

Er zijn veel verschillende middelen te verkrijgen voor de ontworming van uw hond. Niet alle middelen werken tegen alle wormen. Bel ons gerust voor advies omtrent welke middelen het meest geschikt zijn om te gebruiken.

Hieronder een beschrijving van de meest voorkomende wormen bij de hond.

levenscyclus spoelworm

Spoelworm

Deze leven in de dunne darm van de hond en kunnen tot wel 18 cm lang worden. Het is een ronde worm met een geel/witte kleur. In de ontlasting van de hond zijn ze vaak niet te zien. Soms kan het zijn dat de hond wat wormpjes uitbraakt. In het braaksel zien ze er vaak uit als opgerolde elastiekjes. De wormen leggen in de darm eitjes de met de ontlasting mee naar buiten komen. In deze eitjes ontstaan larfjes. Honden besmetten zich met deze worm door de eitjes met larfjes erin op te eten. De larfjes komen in de darm uit het eitje en worden daar opgenomen in de bloedbaan. Vervolgens gaan ze naar de longen en de luchtpijp waar ze worden opgehoest en doorgeslikt. Weer terug in de darmen groeien de larfjes uit tot volwassen wormen die weer nieuwe eitjes kunnen leggen. De eitjes kunnen ruime tijd in de omgeving blijven, zonder dat de larfjes doodgaan. 

Bij volwassen honden kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat de larfjes in een ruststadium komen en zich niet ontwikkelen tot volwassen worm. Indien een teefje drachtig wordt, kunnen deze larfjes naar de baarmoeder en de melkklieren verhuizen om op die manier de pups te besmetten. Veel pups komen dus al met een wormbesmetting ter wereld. Hierom wordt ook aanbevolen om de pups via het onderstaande schema te ontwormen.

Spoelwormen van honden kunnen ook voor mensen een besmetting opleveren. Vooral kinderen die met de hond spelen of in het gras en zand waar ook honden worden uitgelaten en dan zonder erbij na te denken hun hand in de mond steken kunnen besmet worden met spoelwormen. Het is altijd belangrijk om goed de handen te wassen nadat u of uw kinderen in contact zijn geweest met de hond. Verder kan regelmatige ontworming van uw hond veel problemen voorkomen

Lintworm

lint wormencyclus hond

Dit is een platte witte worm. Eigenlijk een kopje met een aantal witte segmentjes erachteraan. In elk segmentje zitten een aantal eieren. De lintworm leeft ook in de dunne darm van de hond. De kop zit met weerhaakjes vast in de wand van de darm. Als de segmentjes met de eieren rijp zijn dan laten deze los en worden ze meegevoerd naar de anus van de hond. Hier zorgen ze voornamelijk voor jeuk. De hond schuurt dan veelvuldig met de kont over de grond. De segmentjes zien eruit als kleine rijstkorreltjes in de vacht, rond de anus en in de ontlasting. De eieren van de lintworm worden opgegeten door vlooienlarven. In de vlo ontwikkeld deze verder. Als de vlo door de hond wordt opgegeten, wordt de hond weer besmet met de lintworm.

Vossenlintworm

Dit is een worm die ook voor de mens gevaarlijk kan zijn. Zoals veel mensen weten, is het niet verstandig om ongewassen bramen, bosvruchten en paddenstoelen vanuit de natuur op te eten, zodat men niet wordt besmet met de vossenlintworm. Honden kunnen echter ook deze lintworm oplopen en doorgeven aan de eigenaar. In Zuid-Limburg komt de vossenlintworm veelvuldig voor. Bij mensen gaat na opname van de eitjes een larve (blaasworm) in de lever zitten waar ze schade aan kunnen richten. Het kan jaren duren voordat er iets gemerkt wordt van de besmetting. Hoe groter de besmetting, hoe meer klachten.

Ontworm uw hond regelmatig, denk aan de hygiëne en voorkom zo een besmetting met de vossenlintworm.

hartworm hond en katHartworm

Dit komt voornamelijk voor in de zuidelijke landen. Het Middellandse zeegebied is hier een voorbeeld van. De hartworm wordt overgedragen door kleine mugjes die in ons klimaat niet kunnen overleven. Het is dan ook echt een ‘vakantieziekte’. In de mug zitten kleine larfjes. Als de hond door de mug wordt gestoken zullen de larfjes op de huid van de hond afgezet worden. De larfjes gaan in de huid zitten en ontwikkelen zich daar verder. Als ze genoeg ontwikkeld zijn, zullen ze zich een weg banen naar de bloedvaatjes. Dit proces kan tot 3 maanden in beslag nemen. Als de larfjes in het bloed komen gaan ze naar de longslagader toe, waar ze zich zullen nestelen en volwassen worden. Als er maar een paar wormen in de longslagader zitten, zal de hond hier niet veel last van hebben. Pas bij een grotere besmetting bestaan er problemen. De wormen gaan dan ook in de rechter kamer van het hart zitten, waardoor het hart het bloed niet meer goed kan rondpompen. Dit merkt u aan de hond door een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten of zelf flauwvallen. 

De larfjes zijn makkelijk te doden met bepaalde ontwormigsmiddelen. Let erop dat niet alle middelen effectief hiervoor zijn. De volwassen wormen zijn minder gemakkelijk te doden en kunnen als ze dood zijn ook voor grote problemen zorgen in het hart. Voorkomen is dus een stuk beter dan genezen. Zorg voor goede bescherming tegen de mugjes als u op vakantie gaat en ontworm uw hond goed bij thuiskomst. Indien u langer in het buitenland verblijft, ontworm de hond dan iedere maand.

 

longworm hondLongworm

Longworm wordt de laatste tijd steeds vaker in Nederland gezien. Longwormen leven net als de hartworm in de rechter kamer van het hart en de longslagader. De eitjes komen in de longen terecht en worden na opgehoest te zijn doorgeslikt, waarna ze via de ontlasting worden uitgescheden. Honden raken niet besmet door het opeten van de eitjes, maar door het eten van slakken, slakkenslijm of dieren die dat hebben gegeten. Vooral naaktslakken kunnen hiermee besmet zijn. Larfjes komen via de darmwand, lymfeknopen en de lever terecht bij het hart en de longslagader. Tijdens deze trektocht kunnen ze allerlei problemen veroorzaken. Voornamelijk hoesten, longontsteking, stollingsproblemen en zwakte zijn tekenen van een besmetting Bij een gevorderde besmetting is een eenmalige ontworming niet voldoende om deze wormen af te doden. Neem contact op met ons voor een behandelplan. Mocht uw hond een slak opgegeten hebben, geen paniek. Meteen ontwormen voorkomt een hoop problemen! 

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­