­
zwerfdierEen zwerfdier uit het buitenland adopteren?
Er worden steeds meer buitenlandse zwerfdieren aangeboden. Zij worden door stichtingen naar Nederland gehaald om ze hier een tweede kans als huisdier te bieden. Overweegt u zo'n dier te adopteren, dan is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten.
 
Een goede stichting kiezen
Het is af te raden om zelf een zwerfdier naar Nederland te importeren, want het is moeilijk zelf in te schatten hoe geschikt een zwerfdier is wat betreft gezondheid en gedrag. Bovendien kost dit minimaal drie weken voorbereiding.  
 

Er zijn erg veel stichtingen die zwerfhonden en/of -katten uit het buitenland naar Nederland importeren. Zij dienen uiteraard te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Zo valt import van dieren door een stichting onder handelsverkeer en moeten de papieren voor de import daar ook aan voldoen. Honden en katten moeten altijd gechipt zijn en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. Soms is ook een bloedtest verplicht. Een stichting moet de chip van een geïmporteerd dier altijd eerst op hun naam registreren, maar na plaatsing moet de chip op naam van de nieuwe houder worden geregistreerd. 

De gezondheid van een zwerfdier
Wanneer een zwerfdier opgevangen wordt, is het van belang dat zo’n dier goed medisch onderzocht wordt. Vrijwel alle zwerfdieren hebben last van parasieten, zoals vlooien en wormen. Daarnaast komt de darmparasiet giardia erg veel voor. Andere ziekten waar rekening mee moet worden gehouden zijn onder andere rabiës, babesiose, leishmaniose, ehrlichiose en hartworm. Uiteraard kunnen zwerfhonden en –katten ook andere ziekten oplopen, zoals de ziekte van Carré en de ziekte van Weil bij honden en niesziekte bij katten. Op sommige ziekten kan getest worden en tegen sommige ziekten kan gevaccineerd worden. Vraag na of een stichting dit ook laat doen. Bedenk dat sommige ziekten een langdurige behandeling nodig kunnen hebben en dat de dierenartskosten dan ook flink op kunnen lopen!
 
Matching tussen dier en baas
Bij een matching zal een goede stichting net zo geïnteresseerd zijn in u, als u bent in de stichting en de dieren die zij aanbieden. De stichting moet tenslotte kunnen inschatten of u een geschikte eigenaar bent. De voorkeur gaat uit naar een persoonlijke kennismaking, nog voordat er daadwerkelijk een specifiek dier wordt aangewezen. In een meer ideale situatie is het dier voordat het aan een nieuwe baas wordt gekoppeld al in Nederland gevestigd, bijvoorbeeld in een gastgezin. Daardoor krijgt het dier de mogelijkheid om bij te komen van de reis en te wennen aan een leven in Nederland.
 
Adoptiecontract – rechten, plichten en eigenaarschap
Zorg ervoor dat u het contract van een stichting kunt inzien. In de praktijk wordt er door stichtingen vaak gebruik gemaakt van een adoptiecontract / adoptieovereenkomst. Juridisch gezien kunt u een dier eigenlijk niet adopteren, maar alleen kopen, huren of lenen. De voorkeur gaat uit naar een koopcontract en niet naar een adoptie / bruikleencontract, omdat u alleen dan eigenaar van de hond of kat wordt. Helaas staan er in veel gebruikte adoptiecontracten vaak dubieuze bepalingen.
 
Gedrag van adoptiehonden
Het begeleiden van een voormalige zwerfhond is vaak niet zo eenvoudig; door hun voorgeschiedenis komen er relatief veel gedragsproblemen voor bij deze honden. Daarom is het aan te bevelen om alleen aan zo’n hond te beginnen als u al ervaring heeft met honden. Veel honden zijn in eerste instantie angstig en erg op hun hoede. Ze kunnen snel schrikken van onbekende geluiden of plotselinge bewegingen en bang zijn voor vreemde mensen (soms vooral mannen), andere honden of verkeer. Ook verlatingsangst komt geregeld voor.
 
Weet waar u aan begint
Adopteer nooit zomaar een hond of kat uit het buitenland ‘omdat u een dier wilt redden’ of omdat de foto’s op internet zo leuk zijn. Overweegt u een dier uit het buitenland te adopteren, zorg dan dat u goed voorbereid te werk gaat en lees van tevoren ons Praktische document "de aanschaf van een buitenlandse zwerfhond of -kat".
 
Bron: licg.nl

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­