­

Giardia is een parasiet die in de darmen van de kat zit. Niet alle katten die besmet zijn met giardia worden ziek. Vooral de jonge katten of katten met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor giardia. De voornaamste klachten zijn slijmerige diarree, buikpijn, winderigheid en algemeen ziekzijn.

Buiten, op plekken waar veel honden en katten komen, is Giardia bijna altijd aanwezig. Ook in het wild levende dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en bijdragen aan de besmetting van de omgeving.

De kat wordt besmet door het opeten van de parasiet. Bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten. Als uw Kat niet buitenkomt, kunt u de parasiet zelf meebrengen via bijvoorbeeld uw schoenen en op die manier uw huisdier besmetten.

Het is niet moeilijk om giardia aan te tonen in de ontlasting. We hebben hier op de praktijk een makkelijk testje voor. Een klein beetje ontlasting is daarvoor al voldoende. Het probleem is alleen dat giardia niet continu uitgescheden wordt met de ontlasting. Een eenmalig negatieve test bij een kat met de symptomen, wil dus niet altijd wat zeggen. Het beste is dan om van 3 dagen ontlasting te verzamelen en dat door elkaar heen te mengen voordat de test wordt gedaan.

Giardia is goed te behandelen met medicatie, maar kan lang actief blijven in de omgeving. Herbesmetting is dus mogelijk. Het is dus belangrijk om niet alleen de kat, maar ook de omgeving te behandelen.

Giardia is erg goed bestand tegen koude en vochtigheid. Hoe kouder en vochtiger, hoe langer de parasiet kan overleven. Daarentegen in een warme, droge omgeving, zal de parasiet snel verdwijnen.

Enkele tips voor de behandeling van de omgeving:

  • Stoom: minimaal 1 minuut boven 70°C zal de parasiet doden.
  • Kleedjes/kleding wassen boven de 60°C en vooral daarna in de wasdroger doen. Kunnen de kleedjes/kleding niet in de wasdroger, laat het dan drogen in de felle zon.
  • Chloor: eerst de omgeving schoonmaken, daarna pas behandelen met chloor. Laat de chloor minimaal 5 minuten inwerken voordat het weggespoeld wordt.
  • UV licht: dit dood de parasiet, maar is in huis niet echt praktisch. Dingen die niet goed op een andere manier schoon te krijgen zijn, kunnen in de felle zon gezet worden.

Verder is het van belang om heel goed op de hygiëne te letten. Giardia kan ook mensen besmetten.

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­