­

teken 02Dit zijn kleine spinachtige parasieten. De teken laten zich op de kat vallen en kruipen door de vacht naar de huid. Daar bijten ze zich vast en zuigen ze bloed. Terwijl ze dit doen, zwelt het achterlijf van de teek op. Als de teken zich helemaal vol hebben gezogen (na een aantal dagen), zullen ze loslaten en weer van het dier afvallen. Teken zijn parasieten die zich vooral in het voorjaar en in de zomer laten zien. Als de temperatuur onder de 5°C komt, zullen de teken niet meer actief zijn. 

Er bestaan een aantal verschillende soorten teken in Nederland. De Schapenteek en de Dermacentor zijn hiervan de belangrijkste. Beide teken kunnen namelijk een ziekte met zich meedragen die kan overgaan op de kat. De ziekte van Lyme (ook gevaarlijk voor de mens) is hiervan wel de bekendste, maar ook babesiose, anaplasmose en ehrlichiose kunnen door teken worden overgedragen.

Dat teken ziektes met zich meedragen, wil nog niet zeggen dat er bij iedere tekenbeet paniek hoeft te ontstaan. Lang niet alle teken zijn besmet met deze ziektes. De meeste teken geven pas na 24 uur de ziektes door aan de kat, soms is dit echter iets eerder. Het is dus zeer van belang om teken zo snel mogelijk de verwijderen. Het verwijderen van teken is vrij gemakkelijk. Het is van belang om de hele teek (dus ook de kop) te verwijderen. Hiervoor zijn speciale tangetjes en haakjes te verkrijgen.

Na het verwijderen van de teek zien we vaak nog een bultje op de plek waar de teek heeft gezeten. Dit is een reactie van het lichaam op hat speeksel van de teek. Dit bultje trekt vaak na ongeveer 2 weken weer helemaal weg.

Indien uw kat veel buitenkomt, is het verstandig om dagelijks uw kat te controleren op teken. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer middelen tegen teken voor katten te verkrijgen.

Gebruik nooit een anti tekenmiddel voor de hond bij uw kat. Katten kunnen hier erg ziek van worden.

Mocht u iets niet vertrouwen of nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of kom even langs voor advies.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­