Konijnen zijn er in alle soorten en maten, maar 1 ding hebben ze allemaal gemeen. Konijnen zijn in tegenstelling tot de hond en kat prooidieren. Dit houd in dat ze niet laten zien dat ze zwak zijn. Want immers in de natuur is zwakte tonen vaak een doodsvonnis. Als konijnen laten zien dat ze ziek zijn, is het vaak al een aantal dagen aan de gang. Wacht dan ook niet lang met contact met ons opnemen als uw konijn ziekte vertoont.
Een goede manier om de gezondheid van uw konijn in de gaten te houden is door uw konijn iedere maand op de weegschaal te zetten. Indien u merkt dat het gewicht afneemt, kan het verstandig zijn om uw konijn een keer na te laten kijken.
Wat hebben wij als Dierenkliniek Brusselsepoort u te bieden voor uw konijn?
Voor honden en katten is het de normaalste zaak van de wereld om jaarlijks met ze naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole eventueel in combinatie met een vaccinatie. Is dit voor konijnen dan niet nodig? Wij zijn ervan overtuigd dat een jaarlijkse check-up voor uw konijn vaak van levensbelang kan zijn voor uw huisdier. Niet alleen voor een algehele controle van de gezondheid, maar ook om eventueel de huisvesting of voeding aan te passen naargelang de behoefte van het ouder wordende konijn. Konijnen van meer dan 10 jaar oud zijn tegenwoordig geen uitzonderingen meer. Dit is dan vooral te danken aan de toename van de (diergeneeskundige) kennis over konijnen en ook de voeding wordt steeds beter aangepast aan de noden van het konijn. Een jaarlijkse check kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie.
Wat houdt een jaarlijkse controle in?
Tijdens de jaarlijkse controle wordt uw konijn gewogen en gekeken of het konijn niet te zwaar is. Een te zwaar konijn kan net zoals honden of katten verschillende aandoeningen krijgen die hier aan gerelateerd kunnen zijn. Enkele typische dingen die gezien kunnen worden zijn onder andere plakkerige ontlasting rondom de anus, omdat het konijn zijn caecotrofen (dit zijn de blinde darmkeutels die een konijn normaal gezien zelf zou moeten opeten) niet meer op eet. Ook kan een te zwaar konijn een soort doorligplekken of wondjes krijgen onder de voetzooltjes die geïnfecteerd kunnen worden. Dit noemt met ook wel pododermatitis of bumblefoot. Dit is een zeer moeilijk te genezen aandoening, dus ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen! Naar aanleiding van het gewicht wordt de voeding van uw konijn onder de loep genomen.
Verder wordt er aandacht besteed aan de vacht en de nagels en wordt de buik van uw konijn eens goed nagevoeld op afwijkingen. Het hart en de longen worden natuurlijk niet overgeslagen.
Natuurlijk wordt het gebit van uw konijn ook even nagekeken. Als er indicatie voor is zullen we ook de kiezen van het konijn bekijken met een otoscoop, dit is een buisje met lampje waarbij we de kiezen van het konijn kunnen bekijken op eventuele afwijkingen. Dit kunnen bijvoorbeeld haken of punten op de kiezen zijn, waardoor het konijn minder eet of binnenkort minder kan gaan eten, omdat elke kauwbeweging pijn doet. Voor een goede gebitsinspectie van het konijn is echter een narcose nodig, omdat je de achterste kiezen op een wakker konijn niet goed kunt beoordelen. Dit wordt natuurlijk alleen maar gedaan als een konijn ook echt klachten vertoont die de ons aanleiding kunnen geven om te denken aan een tandprobleem.