­

Maagdarmproblemen

Normaal gesproken heeft het konijn twee verschillende soorten keutels.

 • Gewone keutels: deze zijn groot, stevig en licht van kleur. Dit zijn de keutels die overal verspreid in het hok liggen.

 • Blindedarm keutels: deze zijn klein, zacht en donker van kleur. Deze worden normaal gesproken niet in de kooi gevonden. Het konijn zal deze keutels direct vanuit de anus opeten. Hierdoor worden alle voedingsmiddelen optimaal benut.

Als er veel brokjes worden gevoerd, zal het konijn de blindedarm keutels niet opeten en zullen deze keutels aan de achterhand blijven plakken. Dit moet niet verward worden met diarree.

De meest voorkomende oorzaak van diarree bij het konijn zijn voedingsproblemen.

Diarree kan echter ook worden veroorzaakt door parasieten. Voor meer informatie hierover kijk bij het kopje parasieten.

Stille darm syndroom:

Om voldoende voedingstoffen uit plantenmaterialen te kunnen krijgen, heeft het konijn in verhouding een lang darmstelsel. Het is dan ook voor het konijn van levensbelang dat de darmen goed hun werk kunnen doen. Verder zijn konijnen erg afhankelijk van een goede darmflora om alle vezels te kunnen verteren. Een stilliggende darm komt vrij vaak voor bij het konijn en kan tal van verschillende oorzaken hebben. Pijn, stress, tandproblemen en verkeerde voeding zijn hiervan wel de belangrijkste.

flashing light  Een stilliggende darm is altijd een spoedgeval.

Het konijn zal niet willen eten, in een hoekje zitten, knarsetanden en mogelijk een dikke buik krijgen. Als u in de buik voelt, zal het lijken alsof u een ballon vastpakt. Verder zal het konijn niet keutelen of hele kleine keuteltjes hebben.

Indien u niet meteen naar ons toekunt komen, kunt u zelf thuis al een paar dingen voor uw konijn betekenen. Leg uw konijn met de buik op een warme kruik en probeer de buik voorzichtig een beetje te masseren. Hierdoor kan het zijn dat de buikpijn van het konijn wat wordt verlicht. Begin alvast met dwangvoeren van uw konijn. Dit kan bijvoorbeeld al met Olvarit wortelhapje voor baby’s. Voor langdurig gebruik is dit echter niet geschikt en kunt u beter speciaal dwangvoer op komen halen bij ons op de praktijk. Hoe eerder er met dwangvoeren wordt begonnen, hoe meer kans dat de darmen niet helemaal stil komen te liggen. Ze zullen dan ook weer gemakkelijker op gang komen.

Ook als de darmen geheel stilliggen, is het mogelijk om ze weer aan de gang te krijgen. Het is wel vaak een vrij intensieve behandeling. Ook hier geldt weer, hoe eerder er met de behandeling wordt begonnen, hoe beter de prognose.

Natuurlijk moet er altijd naar een oorzaak van de stilliggende darm worden gekeken. Helaas is niet altijd een oorzaak aan te wijzen.

Myiasis

Myiasis wordt ook wel madenziekte genoemd.Myiasis wordt ook wel madenziekte genoemd. Het komt voornamelijk voor in de warme maanden en wordt veroorzaakt door vliegen. Deze vliegen worden aangetrokken door viezigheid op de achterhand van het konijn. Uit de eieren die de vliegen hier leggen komen maden die zich voeden door aan het konijn te knabbelen. Binnen een paar uur kunnen de made enorm veel schade aanrichten.

De behandeling is vrij simpel, maar erg tijdrovend. Het konijn moet onder sedatie goed geschoren worden, daarna moeten de maden allemaal met een pincet worden verwijderd. Pas dan kan er goed ingeschat worden hoeveel schade er is aangericht. Afhankelijk van de ernst van de schade wordt het konijn nabehandeld met medicijnen.

Als er op tijd wordt ingegrepen, is de prognose voor het konijn goed. Is er echter veel schade aangericht, dan kan het konijn in shock raken en overlijden. De maden veroorzaken niet alleen veel pijn, maar scheiden ook een stofje af waar het konijn goed ziek van kan worden.

Het is dan ook belangrijk om in de warmere maanden een paar keer per dag de achterhand van uw konijn te controleren. Zorg voor goed voer, een schonen kooi en een schoon konijn. Als uw konijn een vieze achterhand heeft, maak deze dan schoon. Let goed of er in de omgeving van uw konijn veel vliegen zijn. Verder zijn er een aantal middelen die kunnen voorkomen dat de vliegen in de buurt van uw konijn komen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Voor vragen over de preventie van myiasis kunt u natuurlijk contact opnemen met onze praktijk.

E. cuniculi

E. cuniculi (Encephalitozoön cuniculi) is een veelvoorkomende infectieziekte bij het konijn. Het wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet.

Besmette konijnen scheiden de parasiet uit via de urine en kunnen op die manier voer, drinkwater of bodemmateriaal besmetten. Door opname van bijvoorbeeld besmet voer kunnen andere konijnen geïnfecteerd raken.

Een heel belangrijk deel van de infecties vindt echter al op zeer jonge leeftijd plaats omdat het moederdier besmet was. Wij zien vaak konijnen die individueel gehouden worden en plotseling E. cuniculi ontwikkelen. Deze dieren zijn als jong of al in de baarmoeder besmet.

Niet alle besmette konijnen worden ziek. Konijnen die niet ziek worden zijn wel drager en kunnen andere konijnen besmetten. Verschijnselen treden pas maanden na de infectie op en zijn als volgt in te delen:

 • Hersenverschijnselen:

  • scheve kop

  • om de lengteas rollen

  • draaien met de ogen

  • epileptiforme aanvallen of zwaaien met het hoofd

  • verminderde alertheid

 • Achterhandsproblemen:

  • Trekken of slepen met de achterpoten

  • Verlamde achterpoten

 • Nierproblemen:

  • Veel drinken en veel plassen

  • Incontinentie

 • Oogproblemen (meestal één kant, soms beiderzijds):

  • Lensvertroebeling (cataract).

  • Uveïtis of een wolkerige verdikking in het oog

 • Afvallen: soms laat een konijn geen andere verschijnselen zien dan afvallen

De diagnose is vaak lastig te stellen. Vaak beginnen wij met behandelen tegen de parasiet. De behandeling is afhankelijk van de verschijnselen en zal per konijn apart bekeken worden. Vast onderdeel van de behandeling is het bestrijden van de parasiet. Het middel dat tegen de parasiet werkt moet gedurende lange tijd gegeven worden (2-3 maanden).

Verder is het belangrijk dat het konijn thuis warm gehouden wordt en blijft eten (eventueel door middel van dwangvoeding). Omdat het een besmettelijke ziekte betreft is het belangrijk dat eventuele hokgenoten ook behandeld worden tegen de parasiet, ook als zij nog niet ziek zijn. Het grondig reinigen van het hok met een alcohol-oplossing of chloorwater doodt de parasiet.

De prognose voor het konijn is afhankelijk van de toestand van het konijn en de klachten op het moment dat de behandeling gestart wordt. Vaak geldt: hoe eerder er met de behandeling gestart wordt, hoe beter. De konijnen kunnen herstellen, eventueel met restverschijnselen zoals een scheve kop.

Het is belangrijk om te beseffen dat met de behandeling de parasiet niet gedood wordt. De parasiet zal altijd in een soort ‘slaapstand’ in het konijn aanwezig blijven en kan dus op latere momenten weer de kop opsteken. Houd daarom goed bovengenoemde verschijnselen in de gaten. Indien u deze ziet of twijfels hebt, neem contact met ons op.

 

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
 • schildpadden, slangen, hagedissen,
 • amfibieën,
 • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­